pondělí 29. 11.
Ne a ne se ponořit do sváteční atmosféry? Tady je recept na poctivý svařák podle našich prababiček, který vás zaručeně naladí:
1 litr červeného vína, 200 ml vody, 6 lžic cukru, 1 větší kousek skořicové kůry, 1 lžička hřebíčků, 1 hvězdička badyánu, 1 citron nebo sušená citronová kůra
Cukr nasypte do kastrůlku, promíchejte a začněte zprudka zahřívat. Rodící se karamel ostražitě hlídejte a až bude světle hnědý (asi jako slabý čaj), rychle ho odstavte a přelijte obsah kastrůlku vroucí vodou. Opatrně míchejte, až se skoro všechen karamel rozpustí. Přidejte všechno koření, nastrouhejte kůru z citronu a vše společně pozvolna vařte pět minut na středním plameni. Mezitím zahřejte v jiném hrnci všechno víno tak, až se rozvoní Přes cedník k vínu přilijte obsah kastrůlku s karamelem a sundejte z plotýnky. Ihned podávejte.